b

 
 
 
 
 
 
 
SZŐRME
NERCCSINCSILLARÓKAFINNRACCOON FÓKAPANOFIX COBOLYSWAKARAPRÉRIFARKAS EGYÉB

BŐR
MARHABIVALYSERTÉSBÚTORBŐRAUTÓKÁRPIT BŐR AKCIÓS BŐRÖK

MICROFIBER ALAPANYAGOK
MICROFIBER

KÉSZTERMÉKEK
J.L COLLECTION

NYERS- FÉLKÉSZ TERMÉKEK
NERC
RÓKANYÚL

KIEGÉSZÍTŐ TERMÉKEK
TESA IPARI RAGASZTÓSZALAGOK, IPARI RAGASZTÓANYAGOK, EVA HABOK, PE HABOK

 

Bisnode tanusitvany  

 

„A PUHA ARANY”, azaz HÍREK A SZŐRME PIACRÓL

Kevesen gondolnák manapság, hogy a XVII.- XVIII. században az orosz cárok nem az olajmezők elfoglalásáért vívtak harcokat, háborúkat a komi, hanti, kalmik, udmur, jakut és egyéb helyi lakosokkal, hanem sokkal inkább a tajga és szibériai erdők s annak prémes vadállománya volt a főcélpont. A prémekből befolyt pénz sokszor a mindenkori cár büdzséjének a 20-25%-át is elérte.
            Akkoriban, az, aki szőrmével, prémekkel kereskedett olyan hamar lett híres és gazdag, mint napjainkban az orosz olajmágnások. A prémbe fektetett pénz búsás haszonnal térült meg, a prémkereskedők mesés vagyonokra tettek szert rövid idők alatt!
            Azoknak a kivételeseknek, akik értették vagy ráéreztek ezen üzletben rejlő lehetőségekre nem voltak rászorulva, hogy zord körülmények között Szibérián és a Bering szoroson át Alaszkába induljanak aranyásásra, ők felfedezték a „puha aranyat” , ahogy akkoriban becézték a prémet.

 A világ szőrme kereskedelme napjainkban is jelentős. A világon évente átlagban 34 millió nercet tenyésztenek, 16 milliót a Skandináv országok s ebből 12 milliót Dánia. A Skandináv országok mintegy 53%-át adják a világ nerctenyésztésének. Jelentős mennyiségű nercet tenyészt még Kína (kb. 5 millió), Baltikum (kb. 3 millió) és Hollandia (kb. 3 millió).
Az adatokat tekintve érthető, hogy miért Koppenhágában működik a világ legnagyobb szőrme tőzsdéje. Egy évben itt kb. 17-20 millió db nercet adnak el, vagyis a világon tenyésztett nerc több mint 50%-át.
            A Tőzsde legnagyobb felvásárlója Kína (Hong Kong) 50-60%-ban. Jelentősebb felvásárló még Anglia (12%); Görögország (7%); Svájc (6%); Olaszország (3%).
Egyéb szőrméknek (pl. róka, csincsilla, fóka,) kereskedelme itt a nerchez képest elenyésző, és kb. 5%-át teszi ki a prémek összforgalmának.
            A szőrme ma is nagyon jó befektetés! Azok a vállalkozások, befektetők, akik figyelik a prémek aukciós árait (coboly, nerc, sarki róka, csincsilla), tapasztalhatták, hogy az árak a 2003 és 2006 év között 100-150%-al növekedtek. 2007-ben enyhe árcsökkenést figyelhettünk meg, amely az USA gazdasági gyengülésének köszönhető, s így a szőrmekereslet is valamelyest visszaesett. Az idei februári tőzsdenapokon ismét enyhén csökkentek a nercárak, de bizakodva tapasztaltuk, hogy egyes prémek, például a csincsilla 10-12%-os növekedést produkált a tavalyi átlagárhoz képest.
            Érdekességként említem, hogy a világ szőrme forgalma a Nemzetközi Szőrme Szövetség adatai szerint éves szinten meghaladja a 13 milliárd USD-t.

Lamoga János

 
  Kezdőoldal | Kiállítások | Hírek | Elérhetőség | Adatkezelési tájékoztató | Webáruház  

© 1994-2023 LA-IMPEX Kft. Szőrme és bőr alapanyag kereskedelem
www.orthopedicleather.com

a Magyar Szőrme- és Bőripari Szövetség tagja - www.szormeszov.hu